4. svibnja 1493. - Papa podijelio svijet

U vrijeme velikih otkrića dvije pomorske velesile Španjolska i Portugal bile su u stalnom sukobu oko osvajanja novih kolonija i prekomorskih posjeda.

Kako je Portugal držao dijelove afričke obale, tražio je da mu pripadnu sve zemlje na Atlantskom oceanu, zbog čega su Španjolci oštro protestirali. Zamolili su svoga sunarodnjaka papu Aleksandra VI. Borgiju, da posreduje i, dakako, presudi u njihovu korist. Sporazumom u Tordesiljasu 4. svibnja 1493. papa je na zemljovidu svijeta povukao ravnu crtu od jednog pola do drugoga.

Sve novootkrivene zemlje zapadno od te crte trebale su pripasti Španjolskoj, a istočno od nje Portugalu. To je praktički značilo da Portugal ima pravo na Afriku i Indiju, a Španjolska na cijelu Južnu Ameriku, osim Brazila. Portugal je time izgradio moćno kolonijalno carstvo od Perzijskog zaljeva do Malajskog arhipelaga. Njegovi veliki brodovi, zvani ''karake'', prevozili su mirisne mirodije s Istoka u Europu i tako još više ojačali gospodarsku moć Lisabona. Španjolci su se okrenuli tek otkrivenom američkom kontinentu gdje su nekad cvale čudesne kulture, i gdje su rudnici srebra, zlata i dragog kamenja otvorili nove mogućnosti razvoja europske metropole.

Otada se bogatstvo španjolskih kraljeva smatralo poslovičnim. Od papine podjele svijeta u Tordesiljasu i danas se osjećaju posljedice. U nekadašnjoj španjolskoj sferi govori se španjolski, a u Brazilu je prevladao portugalski jezik. Sljedećih stoljeća Špnjolska je prokockala goleme teritorijalne dobitke i svoju pomorsku moć. Poraz njezine Velike armade u pohodu na Englesku označio je početak pada španjolske dominacije i rađanje nove pomorske velesile – Engleske, koja je preotela mnoga područja svojim suparnicima.