U ZKM-u obilježen Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Jučerašnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva ove je godine obilježen pod motom 'Snaga promjene: inovativne i kreativne žene'. Dvije takve žene su Nora Krstulović i Maja Sviben, autorice predstave 'Priroda i društvo', kojom se i ZKM pridružio obilježavanju tog dana.

U punom se gledalištu s publikom stopila i jedna hip-hop zvijezda: General Woo 'repao' nije, ali je bio dijelom predstave 'Priroda i društvo' u kojoj se našao u ulozi ambasadora o pravima intelektualnog vlasništva.

Problem je nastao već davno kad su se pojavili prvi piratski cd-i. Dan-danas nismo zaštićeni na internetu, čak su i generacije koje rade isključivo za internet zakinute,  napominje General Woo.

Stvarna domaća zvijezda, svaki put nova, s publikom u predstavi dijeli stavove o autorskom radu, a ispituje ih uvijek ista novinarka. Djelomično je rad organiziran i uspijeva biti dijelom naplaćen, a većom mjerom ne - tu se možemo poistovjetiti jer i mi glumci imamo isti taj problem,  kaže Mia Biondić.

U fokusu je intelektualno vlasništvo kao 'nafta 21. stoljeća'. U tri godine koliko izvodimo ovu predstavu shvatili smo svaki put u razgovoru s publikom da je izuzetno važno otvoriti tu diskusiju i osvijestiti to kod publike kojoj nije jasno od čega bi umjetnici trebali živjeti,  napominje redateljica i suautorica predstave Nora Krstulović.

Jako puno mladih glazbenika je diglo ruke, i naprosto objavljuju glazbu preko You tubea i drugih digitalnih platformi mreža jer ne vide kako zaraditi od toga,  komentira suautor predstave, glazbenik Vedran Peternel.

Bez dijaloga nema ni pomaka, a ova predstava upravo komunicira s prvima u konzumaciji umjetnosti - publikom.