Cijela Hrvatska u ritmu muzike za ples

Svjetski dan plesa obilježen je jučer diljem zemlje – slavi se na rođendan začetnika modernog baleta Jeana Georgesa Noverrea. Proslava u Hrvatskoj trajala je 4 dana, plesalo se od otoka do kopna.

Najprije je zaplesao Zagrebački plesni centar - premijerom predstave 'Nedostupno'. Zatim su svoje su plesne korake u kazalištu Kerempuh pokazali uz najmlađe - i umirovljenici. Ja sam tako izliječila svoju osteoporozu, nemam je više - i dok god budem hodala ja ću i plesati,  rekla je jedna od sudionica.

Plesalo se od Pule i Rovinja preko Hvara i Bjelovara, do Koprivnice i Požege - i to u sklopu projekta 'Osam pokreta za plesnu video razglednicu', koji 9. put organizira Plesni centar Tala.

Flash mob je prihvatljiva forma, u koju se svi mogu uključiti. Tjedan dana sam radila s klincima u školi, s njih 130 i naučili su pokrete koje smo isto tako slali po Hrvatskoj,  kaže direktorica PC Tala Larisa Navojec.

Učenicima zagrebačke Osnovne škole Ivana Gundulića pridružili su se i glumci i glazbenici kao plesni ambasadori. A tko ne voli ples? Ples oslobađa, potiče krvotok i adrenalin. Ples okuplja ljude,  poručila je glumica Nataša Janjić, a pjevač Luka Nižetić je tom prilikom priznao: Ja jako volim balet - nisam to nikada nikome rekao, to je bila moja velika tajna.

Ples je za mene najveće područje ljudske kreativnosti i mislim da se tu ljudsko biće najviše može izraziti,  smatra glumica Barbara Nola.

Ovogodišnju međunarodnu poruku potpisuje izraelski plesač i koreograf, umjetnički ravnatelj Plesne skupine 'Batsheva' Ohad Naharin, koji je, među ostalim, savjetovao: Nikada ne zaboravimo svaki dan malo plesati - i to nikada pred ogledalom.

Autorica ovogodišnje hrvatske plesne poruke je koreografkinja i plesačica Tihana Škrinjarić koja je poručila: Kreni, potrči, skoči, diši, pleši i leti!