'Tajne dvorca strave' – prva horor predstava za najmlađe

U zagrebačkom kazalištu Trešnja premijerno je zaživjela horor predstava za najmlađe. Nije se, naravno, zbog nje bježalo iz kazališta, niti je toliko strašna koliko zvuči. Prije bi se moglo reći da je publika puna dva i pol sata uživala u popularnom krimiću Roberta Arthura iz 1964. godine – 'Tajna dvorca strave'.

Iako najmlađi možda ne znaju tko je Alfred Hitchcock, ubrzo doznaju i nešto više jer upravo on, u potrazi za filmskom lokacijom, troje prijatelja šalje u avanturu života: u napuštenu kuću koja postaje dvorac strave.

Hitchcock je tu u ulozi naratora koji nas uvodi u komad jer njegovo je ime poslužilo više kao 'brend',  kaže Hrvoje Barišić koji se pojavljuje u ulozi Alfreda Hitchcocka.

60-ih godina prošlog stoljeća, bez tehnologije, prijatelji se oslanjaju samo na svoje ideje, znanje i knjižnicu. Jedan je malo je deblji od ostalih, drugi je nespretan, treći se malo boji - tako da se nadam da će predstava i onoj djeci koja nisu prosječna pokazati da mogu uspjeti u životu i raditi ono što vole,  komentira glumac Luka Bulović.

Ovu pomalo mušku priču režirala je redateljica Nina Kleflin: Predstava dosta poštuje roman zato što sam ga ja jako voljela kao mlada - uvijek sam zamišljala sebe u ulozi detektivke.

Otkrivanje tajni zajedničko je svima nama: publika tako jedina doznaje ima li u dvorcu uistinu duhova - jasno, uz Hitchcockove naputke.