Jezera Savica, oaza mira u Zagrebu

Tražimo za vas lokacije gdje je lijepo provoditi slobodno vrijeme i opuštati se... Zagrebačka pešćenićka jezera raj su za ribiče koji jutros istražuje Krešo Volarević.

Na međunarodnom simpoziju u Zagrebu arhitekti Europe su istaknuli da grad Zagreb ima četri atraktivna mjesta koja bi svatko trebao vidjeti a to su: Maksimir, zagrebačka gora (Sljeme), Jarun i jezera Savica.

Športsko ribolovno društvo Pešćenica pokriva, uz Savu, i jezera Savica koje je Gradska skupština ’91. godine u lipnju proglasila spomenikom prirode. Jezera kao zaštićeni krajolik postaju rezervat ptica, riba i drugih vodenih životinja te okolnog raslinja.

Najveći problem društva je zagađenje jezera od strane nesavjesnih građana koji odbacuju krupni otpad na području rezervata.

Društvo organizira i školu malih ribiča pod nazivom Bolje da me pikne udica nego iglica u kojoj je posebno naglašen ekološki pristup ljepotama grada koje je potrebno sačuvati. Kroz ovu školu je prošlo već više od 700 djece iz zagrebačkih osmoškolki od kojih njih 350 u prošloj godini (škole sa područja općine Pešćenica).

Članovi društva brinu i pridonose ekološkom očuvanju jezera, organiziraju natjecanja, edukativne sadržaje za djecu i slične aktivnosti poput nedavno održanog Proljetno šaranskog kupa. Za vrijeme trajanja natjecanja bio je zabranjen ribolov na jezerima, a kako i što se može sada pecati, objasnio je Sailo Bjegojević, tajnik ŠRD Pešćenica.