Dokumentarni film o Gordani Benić premijerno i na usluzi HRTi

Nakon premijere na Trećemu programu HRT-a dokumentarni film Prizemljeni svemir autorice i redateljice Lidije Špiranec koji se bavi stvaralaštvom nagrađivane pjesnikinje Gordane Benić, prikazujemo i na usluzi HRTi, te u splitskoj Kinoteci.

Riječ je o umjetničkome filmu u trajanju od 52 minute koji je svojevrsna poetska vizija Dioklecijanove palače, koja u filmu ima dimenziju nove stvarnosti, kakvu Splićani nisu vidjeli. Naslov je filma Prizemljeni svemir oksimoron, paradoks, kao i poezija u prozi Gordane Benić.

Naša ugledna umjetnica 26. travnja primila je  nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za književnost za svoju zbirku Nebeski ekvador, a dan poslije na HRT-u je bila i televizijska premijera filma.

Njezina poezija prevedena je na desetak stranih jezika, a knjige na njemački i francuski. Svoje četiri knjige, imaginarne poetske palače, napisala je na otoku Pagu jer njezin je način da se približi Palači to da se udalji od nj e,  ističe HRT-ova autorica i redateljica Lidija Špiranec.

Film je namijenjen publici koja je sačuvala moć da osjeti umjetničku energiju kojoj je pokretač impuls koji dolazi iz oku nevidljivih dimenzija, a posljedica je odzemljenje. Snaga vizualnosti njezine poezije i u filmu gledatelju donosi osjetilne i duhovne senzacije,  dodala Lidija Špiranec.

Dokumentarni film Prizemljeni svemir bit će prikazan i u Kinoteci Split 7. svibnja, na blagdan Svetoga Duje, koji se slavi kao dan zaštitnika Splita. Budući da je cjelokupni pjesnički opus Gordane Benić posvećen Splitu i Dioklecijanovoj palači, projekcija filma HRT-ov je dar Splitu.

Redateljica je i urednica Lidija Špiranec, koja scenarij potpisuje s Gordanom Benić, producent je Tihomir Štivičić, asistentica redateljice Snježana Kundija Purgarić, montažer Hrvoje Mršić, snimatelj Ivan Brezovec, tonski snimatelj Saša Anetić, a majstor rasvjete Damir Radinović.

Dokumentarni film Prizemljeni svemir pogledajte putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.