Završen festival dječje knjige Monte Librić

Jedanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić završeno je jučer dodjelom nagrada za najbolju izradu i fotografiju papirnate Bake Librić, te objavom najprodavanijih naslova, među kojima su i kultni Smogovci.

U sedam festivalskih dana, od 23. do 29. travnja, bilo je održano više od 60 programa, raznih radionica, kazališnih predstava, animiranih filmova i promocija knjiga, a svoja najnovija izdanja predstavili su Svjetlan Junaković, Ivana Guljašević, Bruno Kuman, David Homel, Manuel Šumberac, Vanda Čižmek, Silvija Šesto, Nada Zidar-Bogadi, Nives Madunić Barišić, Robert Frank i  talijanski autori Susanna Mattiangeli i Andrea Valente.

Na festivalu je bilo izloženo gotovo 3000 hrvatskih, talijanskih i engleskih naslova za djecu, a najprodavanije knjige bile su edukativne slikovnice 'Mrljek i Prljek' autorice Jelene Pervan i ilustratorice Jelene Brezovec u nakladi Evenio, 'Smogovci' Hrvoja Hitreca u izdanju Školske knjige te 'Gregov dnevnik nezgoda za nezgodom' Jeffa Kinneyja u izdanju Mozaik knjige.

U sklopu Dana za knjižničare Festival je posjetilo više od 40 knjižničara iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije čija je Mestna knjižnica Ljubljana sudjelovala i u službenom programu. 

S obzirom na ovogodišnju festivalsku temu Animiraj me!, koja je promišljala medij animacije unutar književnog svijeta za djecu, pokrenut je poseban projekt s umjetnikom Markom Zubakom koji se bavi papertoy formom – igračkama od papira.

Za Monte Librić je prema stvarnom i popularnom festivalskom liku oblikovao i izradio papirnatu Baku Librić, a organizatori Monte Librića pozvali su sve zainteresirane da preuzmu nacrt za izradu papirnate igračke, istu fotografiraju i podijele putem društvenih mreža te na taj način sudjeluju u nagradnoj igri.

Osim toga u igru su bile uključene i pulske osnovne škole, odnosno učenici četvrtih razreda. Akcija je izazvala velik interes pa je više od 80 fotografija Bake Librić stiglo iz mnogih krajeva Hrvatske i svijeta, a učenici su u prostoru Festivala izložili oko pet stotina unikatnih Baka Librić.

Tri najbolje fotografije koje su ponijele nagradu Majda Moličnik iz Slovenije za fotografiju Bake Librić u jami Baredine, Dragana Andrijić iz Pule za fotografiju Bake Librić u pulskom Amfiteatru te Ivor Hrast s Krka za fotografiju Bake Librić na Krku.

Među učeničkim radovima odabrano je deset najboljih papirnatih kreacija, a dobitnici su Filip Bečić, Anna Štifanić, Ivan Vidajić, Raul Peruško, Nora Peroli, Rea Mijatović, Giorgia Kukolja, Adrijan Bančić, Ivan Milas i Martina Brgić.