5. svibnja 1813. - Rođen Kierkegaard

Danski filozof, teolog i književnik Søren Aabye Kierkegaard rođen je 5. svibnja 1813. u Kopenhagenu u kojemu je proživio gotovo cijeli svoj kratki život.

Studirao je teologiju i filozofiju, doktorirao, a zatim otišao u Berlin na studij filozofije Schellinga. Povučen i tih, sklon promišljanju i pisanju, zarana je bio zaokupljen „besmislom postojanja“ zbog religioznog osjećaja krivnje u vjerskom odgoju.

Dubok dojam na Kierkegaarda ostavila je ljubav prema Regini Olsen i raskid zaruka s njom. Kierkegaard je izradio cjelovit filozofski sustav u kojem je na prvo mjesto stavio egzistenciju. Utemeljitelj egzistencijalizma, bio je veliki kritičar službene kršćanske Danske crkve.

Crkveni su ga dostojanstvenici proklinjali, a malograđansko javno mnijenje optuživalo. Poput Sokrata, na javnim je mjestima učio ljude istini i etičkom životu. Kierkegaard nasuprot Hegelovoj racionalističkoj filozofiji tvrdi da spoznaja nije najviši domet čovjekovih nastojanja.

Kritizirao je utapanje u masu koja ne misli svojom glavom i ne odlučuje za sebe, nego samo oponaša druge. Čovjek je u životu često pred izborom stvari koje se međusobno isključuju. To je ono njegovo poznato: ili-ili. Izbor je nemoguće izbjeći jer i neizabiranje je također izbor. Život prolazi kroz tri stadija: estetski, etički i religiozni. Tjeskobni subjekt spašava se iz besmisla svjesnim izborom Boga. To je Kierkegaardova specifična metafizika slobode.

Svoje misli danski je filozof u kratkom životu, a umro je u 42. godini, izrazio u mnogim djelima, od kojih su najpoznatija: „Strah i drhtanje“, „Ili-ili“, „Filozofske mrvice“, „Pojam straha“ i druga.