Australija planira podići spomenik kapetanu Cooku

Australska vlada planira podići novi spomenik britanskom kapetanu Jamesu Cooku u povodu obilježavanja obljetnice njegova prvog iskrcavanja na australski kontinent 29. travnja 1770. godine.

Spomenik će biti podignut u zaljevu Botany Bay gdje se posada britanskog broda Endeavour prvi put susrela s Aboridžinima, što je zauvijek promijenilo povijest nacije, u povodu 250. obljetnice tog događaja 2020. godine.

No mnogi time nisu zadovoljni jer se u zemlji već neko vrijeme vodi žučna rasprava o tome je li obilježavanje dolaska engleskih kolonijalista uvreda za domorodačko stanovništvo.

Australski premijer Malcolm Turnbull i ministar financija Scott Morrison naglasili su da će spomenik biti inkluzivan prilikom predstavljanja plana u subotu. Kazali su da će se time obilježiti susret dviju kultura.

To je bio prvi susret Europljana i australskih Aboridžina ovdje na istočnoj obali, rekao je Turnbull. To nam pruža priliku da pokažemo pogled s broda i pogled s obale.

Svećenik Ray Minniecon, aktivist za prava Aboridžina koji je sudjelovao u organizaciji prosvjeda "Dan invazije" u povodu obilježavanja Dana Australije (26. siječnja), rekao je da je podizanje spomenika uznemirujuće. To je i dalje invazija i to neželjena invazija, rekao je.

Kapetan Cook proglasio je Australiju britanskim teritorijem 22. kolovoza 1770. na otoku Possession.

Australiju zadnjih godina potresaju prosvjedi zbog njezine kolonijalne prošlosti, slični onima protiv konfederacijskih spomenika u Sjedinjenim Državama.

Prošle godine prosvjedovalo se protiv spomenika kapetanu Cooku podignutom 1879. u Sydneyju jer na njemu piše: "Otkrio ovaj teritorij 1770."

Aboridžini su živjeli u Australiji oko 60.000 godina prije Cookovog dolaska.

Spomenik je vandaliziran zajedno s još nekoliko spomenika istaknutim ranim britanskim doseljenicima kao što je Lachlan Macquarie, peti guverner Novog Južnog Walesa.