Klaunovi doktori koji liječe osmijehom

Vratiti osmijeh na tužna lica djece i pacijenata u bolnici, posao je koji zahtijeva puno humanosti, empatije i senzibilnosti. No čini se kako upravo te vještine imaju Crveni nosovi – klaunovi doktori koji su u ovih sedam godina donijeli osmijeha na 75 tisuća dječjih lica.

Sigurno ste već čuli za klaunove doktore. Ova skupina veseljaka već sedam godina donosi sunce u tmurne bolničke sobe.

Klaunovi doktori, poznati i pod imenom crveni nosovi, prolaze 3 i pol-godišnju edukaciju za rad s djecom u bolnicama. Ovi doktori specijalizirali su se za liječenje smijehom.

Ako pomaže u svakodnevnom životu, sa zdravim ljudima koji su eventualno pod stresom kojima treba neka doza olakšanja, da definitivno i jači utjecaj može ostaviti na one koji su zdravstveno ugroženi, iz bilo kojeg razloga i koji dislocirani iz svojih domova, smješteni u bolničke odjele koji pojačano donose tenziju, strah od doktora, odvajanja od obitelji, objašnjava Zoran Vukić, umjetnički direktor i jedan od osnivača Crvenih noseva.

Klaunovi u bolnice donose osmjehe na lica ne samo djece, nego i roditelja i osoblja. Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu bolnica je iz koje su crveni nosovi krenuli. Danas imaju 25 klauna doktora u četiri najveća hrvatska grada – Osjeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu. Mjesečno odrade i po 60-ak vizita.

Klaunovi doktori imaju svoje redovne poslove, oni su komičari, mađioničari, glumci pa čak se nađe i koja operna pjevačica. U ovih sedam godina, crveni nosovi donijeli su osmjehe na lica više od 75 tisuća djece u Hrvatskoj.

Redovito idu na najkroničnije odjele, tamo gdje su najteža oboljenja. I nekako vjerujemo, kažu, da ondje najviše dobrog posla uspijemo obaviti.

Da bi netko postao klaun doktor, mora proći audiciju. U koordinaciji s međunarodnom organizacijom Red nose international zatim prolaze edukaciju nakon koje dobiju i certifikat za rad, no učenje tog posla je cjeloživotno. Crveni nosovi ovise o volji dobrih ljudi, donatora.