Kako lakše živjeti s dijabetesom?

Dijabetes tipa dva najraširenija je bolest u svijetu i pošast modernog doba. No, uz pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost i pozitivnu energiju, uz dijabetes tipa dva može se lakše živjeti. Ujedno je to bila i tema uspješne radionice iz projekta Active health bubble.

Dijabetes je kronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina, ili kada ga organizam ne može učinkovito upotrijebiti. Dijabetes tipa 2 najraširenija je bolest suvremenog doba i i javlja se kod 90 posto ljudi koji imaju šećernu bolest.

Obično se javlja u srednjoj dobi, a simptomi mu se razvijaju sporim tempom i gotovo su neprimjetni ili ukazuju na druga oboljenja. Povećana žeđ, učestalo mokrenje, gubitak težine, umor - sve to može biti znak da osoba pati od dijabetesa tipa dva.

Kako bi se oboljeli, oni koji spadaju u rizičnu skupinu i članove njihovih obitelji osvijestilo o postupcima kontrole bolesti kao što su tjelovježba, uravnotežena prehrana i općenito pozitivnije razmišljanje, osmišljen je projekt Active health bubble.

Iva Bele, trenerica Načela uspjeha i konzultantica: Osnažujemo naše polaznike i prenosimo im to da puno sami mogu napraviti. Kod nas je dosta često prisutno optuživanje, kukanje i takve stvari, krivimo neke druge za okolnosti u kojima se nalazimo. Mi krećemo od drugog pristupa, a to je da podižemo odgovornosti kod svakog od nas i da shvatimo da više od svega, od polovice stvari možemo napraviti sami.

Živjeti s dijabetesom nije lako, no bolest se može kontrolirati. Uz primjenu pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, prestankom pušena, provođenjem samokontrole šećera u krvi, smanjuje se i rizik od kroničnih komplikacija za jednu trećinu. Sve su to samo neki od savjeta koje su polaznici mogli otkriti na radionicama. Dvije - u Zagrebu i Rijeci već su uspješno obavljene, a na jesen su planirane i druge dvije u Zadru i Požegi. Potpuno su besplatne, i nude pregršt informacija koje koriste ne samo oboljelima od dijabetesa tipa dva i njihovim obiteljima, već i onima kojima su potrebna usmjerenja ka pozitivnijem razmišljanju.