Funkcionalni trening

U svijetu fitnessa ne postoji jedinstvena definicija funkcionalnog treninga. To bi naime podrazumijevalo da postoji i nefunkcionalni trening, što svakako nije točno.

Baš obratno, nefunkcionalan pokret postaje funkcionalan treniranjem. No svi će se složiti da je funkcionalan trening onaj  koji utječe istodobno na razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti tijela. Razvit ćemo snagu, koordinaciju, ravnotežu, mišićnu izdržljivost, brzinu i fleksibilnost. Potrošit ćemo suvišne kalorije i jednostavno naše će tijelo postati funkcionalnije. Sve što svakodnevno radimo bit će lakše i osjećat ćemo se bolje.Naravno trening ovisi i o treneru koji će vas uputiti, brižljivo pratiti vaš napredak i potaknuti da sami vježbate.

U funkcionalnom treningu svladavamo opće i specifične vježbe. Specifične su ciljane vježbe povezane sa svakodnevnim radnjama. Njima rehabilitiramo pojedine zglobove, mišiće ili rješavamo probleme koji se pojavljuju nakon ozljeda. Opće su one koje podrazumijevaju vježbe snage i služe povećavanju mišićne mase, zdravlju zglobova i vezivnog tkiva te poboljšavaju motoričke sposobnosti.

Vježbe možete izvoditi s opterećenjem i bez. I to će odlučiti vaš trener. Jednog takovog, posvećenog svojim vježbačima, našli smo u Ivictusu i zove se Krešimir Karačić. Sve druge informacije su na poveznici  http://www.invictus-fitness.hr