Žutim skuterima s rotirajućim svjetlima i sirenom bitna je svaka sekunda

Zagrebački nastavni zavod za hitnu medicinu od 2016. ima svoje medicinske tehničare na motorima. Ovaj pilot projekt pokazao se kao izvrsno rješenje jer se na dva kotača puno lakše probiti kroz prometnu gužvu i u najkraćem mogućem roku stići do unesrećenih. Medicinski tehničari na svojim žutim skuterima postali su pravi super junaci.

Uz upaljena rotacijska svjetla i sirenu probijaju se kroz gusti gradski promet. Voze do 160 kilometara na sat jer skuter i ne može brže. Svaka je sekunda važna u spašavanju ljudskog života.

Branimir Bauer i Saša Eršek oduvijek vole motore baš kao i svoj posao, a 2016. spojili su te dvije ljubavi. Skuteri su opremljeni gotovo kao i vozilo hitne pomoći, no ne mogu prevoziti unesrećene.

Tehničari imaju kompletnu opremu za održavanje dišnog puta, automatski vanjski defibrilator, kojim mogu pokrenuti srce i započeti postupke oživljavanja i ranog zbrinjavanja što je iznimno važno jer se kupuje ono vrijeme koje je presudno da bi uspješnost takve intervencije bila što bolja dok ne dođe tim s vozilom hitne pomoći.

Uspješnost medicinskih tehničara na motorima potvrđuje i statistika. Žuti skuter s rotirajućim svjetlima i sirenom nemoguće je ne primijetiti. Obavezno ga propustite i vi.