Centar Laškovica - mjesto za odmor, informiranje i planiranje

Javna ustanova "Nacionalni park Krka" pokrenula je projekt sanacije i uređenja stare školske zgrade u Laškovici, u skradinskom zaleđu, u neposrednoj blizini Roškog slapa. U toj je zgradi uređen novi posjetiteljski centar, a smješten u okružju raznolikih prirodnih fenomena, posjetiteljima će biti polazišna točka za obilazak srednjeg toka rijeke Krke.

Zgrada nekadašnje seoske škole dobila je novu namjenu. Umjesto učenja brojki i slova, učit će se o svim ljepotama rijeke Krke. Jer Centar Laškovica polazišna je točka za aktivni turizam.

Sve više ljubitelja prirode želi uživati u srednjem i gornjem toku rijeke Krke. Pa ulaganje u posjetiteljsku infrastrukturu na rubnim dijelovima nacionalnog parka ima dvostruku ulogu.

Novi centar posjetiteljima će biti mjesto za odmor, informiranje i planiranje obilaska Parka, a nalazi se u neposrednoj blizini Roškog slapa, pretposljednje sedrene barijere na rijeci Krki.

U novi posjetiteljski centar nacionalnog parka Krka uloženo je oko 7 milijuna kuna, a zaposleno je 8 osoba. Njegovo uređenje, ali i ostale posjetiteljske infrastrukture, ima još važniju ulogu - edukaciju posjetitelja.

Poanta je, u stvari, očuvanje svega ovoga, puno radimo na edukaciji sa mladima jer od djece sve počinje, da znaju što imaju i na koji način treba očuvati, ali mislim da treba naglasiti da NP jako puno radi na infrastrukturi, jako puno radi na kontroli posjetitelja, njihovog kretanja, kaže Gordana Goreta, rukovoditeljica Odsjeka za zaštitu voda, sedrenih barijera i biološku raznolikost u NP Krka.

Jer činjenica je kako više od 97 posto posjetitelja dolazi na manje od 1 posto teritorija nacionalnog parka. Svi žele vidjeti Skradinski buk. Stoga je strategija daljnjeg razvoja nacionalnog parka - u ostalim dijelovima izbjeći masovnost, razvijati selektivne oblike turizma. A upravo njih promovira novootvoreni Centar kretanja u Laškovici.