Rudolf Perešin - škola znanja i prakse

U Zrakoplovno-tehničkoj školi od 1976. se obrazuju naši najbolji zrakoplovni tehničari. Danas nosi ime legendarnog pilota hrvatske vojske Rudolfa Perešina. Nositelji su povelje za izuzetan doprinos unaprjeđenju tehničke kulture i brojnih drugih priznanja.

Interes ne čudi. Ondje se školuju tri smjera - dva smjera zrakoplovnih tehničara: instrumenti i radioelektrooprema te zrakoplovni motor; kao i jedan smjer promet i logistika.

Učenici koji upišu ovo školu osjećaju ljubav prema zrakoplovstvu i tehnici tako da kroz praktičnu nastavu koja je izuzetno zastupljena u ovoj školi i odlaskom na praksu u RZ ta ljubav se sigurno produbila. Škola nastoji prilagođavati svoje programe koliko je moguće s obzirom da je zrakoplovstvo grana koja je progresivna, objasnio je ravnatelj škole profesor Vedran Šarac.

Nedavno je trideset i jedan učenik ove škole dobio stipendije Ministarstva obrane. Zadnjih šest godina radi se na zajedničkoj praksi budućih zrakoplovnih tehničara, jer ovo je zanimanje deficitarno.

Kroz zajedničke kontakte i razgovore došli smo do ideje da se ponajbolji učenici probaju nagraditi i da kroz dodjelu stipendija uđu u sustav MORH-a, da se zaposle u ratnom zrakoplovstvu kao tehničari, otkriva ravnatelj Šarac.

Jedina su škola koja obuhvaća kompletno školovanje na području zrakoplovstva. Od logistike do održavanja. Nedavno je Vlada nabavila borbene zrakoplove - pa evo prilike za daljnje usavršavanje mladih zrakoplovnih tehničara.

Stipendija garantira stalni posao. A da bi se postalo stipendistom MORH-a trebalo je zadovoljiti brojne preduvjete - ocjene, zdravstveno stanje, psihološko tesitranje i želja da se radi u zrakoplovstvu. Motivacije ne nedostaje.