U nedjelju počinje 12. orguljaški festival

Ars organi Sisciae  - 12. međunarodni orguljaški festival održat će se od 6. do 13. svibnja 2018. a otvorenje je u Petrinji, gradu limene glazbe.

Prvi puta ove godine festival gostuje u Gornjem Viduševcu, pitomom drevnom hrvatskom selu u srcu Banovine. Nekadašnja barokna župna crkva, smještena na Perlinskom brijegu iznad šumovitih brežuljaka, imala je Pumppove orgulje iz 1858. godine. U Domovinskom ratu crkva je potpuno razorena, a obnova je dovršena u jesen 2009. godine. Za ovaj koncert organiziran je slobodan prijevoz iz Zagreba.

Kroz šest festivalskih dana tri programa se održavaju na području grada Siska i to u centru grada – Sisačkoj katedrali, u Bazilici Sv. Kvirina i na našim najvrjednijim orguljama iz 1777. godine u crkvi u Selima.

Produkcijski najveći zalogaj ovogodišnjeg festivalskog izdanja je koncert u Bazilici za koji je sastavljen međunarodni ansambl „Musica maxima“ (orgulje, didgeridoo, gongovi, tibetanske zdjele i afrički bubanj) koji uz posebno osvjetljenje izvodi zvučnu kupku.

Više o svemu ispričala je Valentina Badanjak Pintarić, organizatorica orguljaškog festivala.