Cestarina po prijeđenom kilometru ili po vremenskom modelu

Treba li cestarinu naplaćivati po prijeđenom kilometru ili po vremenskom modelu. U ovom se trenutku cestarina naplaćuje po prijeđenom kilometru.

Zagovornici naplate po vremenskom modelu predlažu uvođenje vinjeta kakve imaju Slovenija, Češka i Austrija. Tvrde da je ona jednostavnija za vozače te im nudi jeftiniju vožnju.

U novom sustavu naplate pojavio se i prijedlog o proširenju naplate cestarine na obilaznice i državne ceste,  te se zagovora slovački sustav u kojem se sve ceste naplaćuju.Koje su naše kritične prometne točke i hoće li izbor pravog modela naplate smanjiti gužve koje nas čekaju u punoj turističkoj sezoni? Što izabrati  - cestarinu, vinjete, elektronske vinjete, ENC ili nešto drugo pitanja su o kojima su u emisiji "Imam problem" govorili Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, doc. dr. sc. Marko Ševrović, Fakultet prometnih znanosti, Ivica Križanić, direktor Sektora za održavanje, HAC i Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarine, HAC.

Na izlazu iz naplatnih kućica autoceste Šime Kovačević je provjerio kakvo je trenutno stanje i kakvo je bilo ovog vikenda.