8. svibnja 1944. - Zasjedanje ZAVNOH-a

Povijesne kronike na današnji dan bilježe dva događaja koja su ostavila dubok trag na sudbinu hrvatskog naroda.

U Topuskom je 8. svibnja 1944. održano Treće zasjedanje ZAVNOHA koji se konstituirao u vrhovno tijelo državne vlasti u demokratskoj Hrvatskoj. Time se i službeno počela stvarati federalna Hrvatska u “drugoj” Jugoslaviji. Odluke antifašističkog ZAVNOH-a spominje i današnji Ustav Republike Hrvatske kao jedan od događaja u dugoj povijesnoj borbi za ostvarenje prava hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost.

Godinu dana poslije Topuskog, 8. svibnja 1945., prve su partizanske postrojbe ušle u Zagreb, sjedište dotadašnje Nezavisne Države Hrvatske koja je slijedila sudbinu poraženih osovinskih sila u Drugome svjetskom ratu. Upravo u njegovoj završnici na hrvatskom tlu vodile su se najžešće borbe, to žešće što su mnogi raspirivali dodatne strasti zbog svojih ideoloških uvjerenja.

Mjesec dana prije konačnog sloma ustaški poglavnik Ante Pavelić proslavio je posljednju obljetnicu NDH. Pritom je demonstrirao snagu svoje oružane sile koja je tih dana imala oko 230 tisuća vojnika. Snimke prikazuju drastičnu podijeljenost masa i pojedinaca u posljednjem obračunu. Uz ratne to će donijeti i velike poratne žrtve.

NDH bez Trećeg Reicha nije mogla opstati, iako su je mnogi Hrvati smatrali svojom državom. Od 6. svibnja Zagreb su počele napuštati velike kolone vojske i civilnih izbjeglica da bi se predale zapadnim saveznicima u Austriji. Sami su Nijemci, na temelju sporazuma s partizanima, odustali od miniranja javnih zgrada i mostova. Osmoga svibnja dogovoreno je primirje kako bi se suprotstavljene strane odvojile i spriječilo razaranje Zagreba.

Rano poslijepodne istoga dana partizani iz Posavskog odreda prvi su stupili na zagrebačke ulice. Uskoro su stigle i druge, mahom srpske divizije, ali ne i glavnina zagrebačkog Desetog korpusa koji je dva dana morao čekati na prilazima rodnome gradu. Zaredala je krvava osveta. Pobijeni su čak i ranjenici u bolnicama.

Dolaskom federalne vlade i ZAVNOHA stanje se u Zagrebu polako stabiliziralo. Antifašistička Hrvatska pokušat će ostvariti svoju državnost u obnovljenoj Jugoslaviji pod komunističkim režimom.