7. svibnja 1833. - Rođen Johannes Brahms

Glasoviti njemački skladatelj Johannes Brahms, utemeljitelj njemačke novoklasičarske škole, rodio se 7. svibnja 1833. u Hamburgu, u obitelji koja je u mnogočemu oskudijevala.

Njegov otac Jakob, kontrabasist u Gradskom orkestru zamijetio je sinovu darovitost i želio ga je što prije osposobiti za sviranje u orkestru. Mladi Brahms radije je zarađivao kao kavanski glasovirač. No, to je bilo pripremno razdoblje iz kojega će se vinuti u vrh glazbenih stvaratelja svoga doba.

Autor je jednog od najljepših i najvećih violinskih koncerata u povijesti glazbe. Napisao je niz komornih skladbi za različita glazbala, prekrasnu vokalnu liriku, četiri simfonije, Rapsodiju za alt, muški zbor i orkestar. Često se izvode njegovi veoma popularni Mađarski plesovi.

Brahmsovo vrhunsko djelo je Njemački requiem. Njegovi najveći prijatelji, bračni par Clara i Robert Schumann, cijenili su i Brahmsove pijanističke interpretacije. Nakon Robertove smrti Brahms je kao neženja bio potpora slavnoj pijanistici. Cijeloga života, a umro je u 65. godini, nije bio bolestan, no otkrilo se da su mu liječnici zatajili rak jetara. Do starosti zadržao je djetinju ćud, pa se, među ostalim, igrao olovnim vojnicima, tobože zato što mu se tada javljaju najbolje glazbene misli, a one su bile sve vedrije i nježnije.