Umro je svestrani hrvatski umjetnik Drago Trumbetaš

U 81. godini umro je istaknuti hrvatski umjetnik Drago Trumbetaš - jedan od najvećih crtača na razmeđu autsajderske i naivne umjetnosti.

Romanopisac, dramatik, pjesnik, slikar, ilustrator i kazališni glumac Drago Trumbetaš rođen je 1938. godine u Velikoj Mlaki. Završio je Grafičku industrijsku školu u Zagrebu te je veći dio života proveo u Njemačkoj.

Iako je crtao od malih nogu, nakon dolaska u Njemačku u slobodno vrijeme na papir prenosi motive iz rodnoga Turopolja. Znatnije uspjehe postiže nakon 1975. kad mu je Božo Biškupić organizirao izložbu u Zagrebu te izdao dvije grafičke mape iz ciklusa Gastarbajter.

Predgovor je napisao Veselko Tenžera, a ciklus je bio inspiriran proživjelim nedaćama među kojima i dio njegova života političkog zatvorenika u Staroj Gradiški. Nakon uspjeha Gastarbajtera, nastaju i drugi ciklusi među kojima su i Bankfurt ist Krankfurt te Ex libris.

Dio opusa posvetio je književnicima Miroslavu Krleži i Antunu Gustavu Matošu, a bio je fasciniran Van Goghom, te je izradio 40-ak tuševa i ulja inspiriranih tim velikim slikarom.

Umnogome sam se identificirao s Van Goghom jer je moj život imao sličnosti s njim,  izjavio je jednom prilikom Drago Trumbetaš.

U drami Sadisti, praizvedenoj 1986. godine u Subotici, glumio je u predstavi. U romanu Pušači i nepušači, iz 2007. također je zabilježio tešku muku onih koji su otišli na rad u inozemstvo.

Izlagao je na više od 160 samostalnih i 200 skupnih izložbi. O životu i radu Drage Trumbetaša snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova.