Pet europskih gimnazija - i zagrebačka XVI - na sceni ZeKaeM-a

Međunarodni projekt LaMêlé Europeana, nastao prema tekstu Patrika Ouředníka, "Europeana, kratka povijest 20. stoljeća", u kojem je sudjelovalo šezdesetak mladih iz pet europskih gimnazija i škola te četiriju kazališta, među ostalim i Zagrebačko kazalište mladih, nakon izvedbe u Théâtreu d’O u Montpellieru, gostuje danas, 3. svibnja, 2018. na sceni ZeKeM-a.

U umjetničkoj izvedbi sudjeluju i učenici iz XVI gimnazije iz Zagreba, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija iz Ljubljane, Gimnazija Jean Mermoz iz Montpelliera, Gimnazija Léonard de Vinci iz Montpelliera, Osnovna škola Ambrussum iz Lunela, Zagrebačko kazalište mladih, Théâtre Jean Vilar i Théâtre Humain trop humain i CDN iz  Montpelliera.

U sklopu Erasmus + projekta La Mêlée je proces razmjene, jačanja kulturnih veza i razvoja umjetničkih praksi  (dramska umjetnost, oblikovanje zvuka i slike, scenografija). U projektu sudjeluje gotovo 60 učenika različitih nacionalnosti iz pet obrazovnih ustanova u suradnji s četiri kazališta-partnera iz tri zemlje  (Francuska, Slovenija i Hrvatska). Cilj projekta je zajedničko stvaranje kazališne predstave na tri jezika te izvođenje u sve tri zemlje.

Projekt su osmislili i predstavu režirali Stefan Delon i Mathias Beyler iz U-StructureNouvelle.