Predstave o ljudskim problemima na BOK festu

Bjelovar je ovih dana u znaku svog kazališnog festivala BOK festa. Među 17 predstava hrvatskih kazališta, Bjelovarci su imali i svoju premijeru, a Virovitičani su im na kazališne daske donijeli, pak, pomalo bizarnu bolničku priču iz pera jednog liječnika.

'Stvaran svijet oko mene' djelo je mladih glumaca Bjelovarskog amaterskog kazališta koji su profesionalnim pristupom prikazali svoj pogled na probleme u društvu, a scenarij su uz malu pomoć voditeljice radili sami.

Ovo je sve nastalo iz improvizacija. To je kao neki mali omnibus koji ističe ljudske probleme, ali ljudi sami moraju pronaći rješenje,  kaže član Bjelovarskog kazališta Miran Topljak, a s tom predstavom nastupit će i na državnom natjecanju amaterskih kazališta.

'Bijela kuga' priča je, pak, o depopulaciji, ali kroz sjećanja primalje iz Austrije koja je prije nekoliko stoljeća došla u ruralnu sredinu i ondje se suočila s nestručnim porođajima i vještičarenjem zbog čega su često umirale žene i novorođenčad.

Profesor Raponja se trudio da priča ostane otvorena tako da svatko može dobiti svoj dojam, a prikazana je u nekoliko slojeva,  napominje autor romana 'Bijela kuga' Dubravko Habek, inače zagrebački liječnik koji je većinu svog života proveo u Bjelovaru, prema čijem je djelu nastala predstava.