Uskoro u Mali Lošinj stiže i 'taktilni' Apoksiomen

Najveća malološinjska kulturna atrakcija - statua grčkog atleta Apoksiomena, koji je prije dvije godine dobio i svoj Muzej na otoku, uskoro će dobiti repliku. I to ne bilo kakvu - riječ je o taktilnom jednometarskom kipu namijenjenom slijepim i slabovidnim osobama.

U predvorju muzeja uskoro će, dakle, biti postavljen taktilni atlet. Na postamentu od metar i pol stajat će jednometarski Apoksiomen koji je u zagrebačkom ateljeu kipara Vladimira Herljevića izradila kiparica Zvonimira Obad.

Otprilike dva mjeseca sam ga radila. Prvo sam ga modelirala u glini, a onda odlila u poliesterskoj smoli. Taj sam materijal namjerno odabrala da bude što otporniji. Nakon toga završavala sam u samom materijalu ono što je u glini bilo gotovo nemoguće: kosu, oči nokte,  objašnjava kiparica i restauratorica Zvonimira Obad.

Iako je primarno namijenjen slijepim i slabovidnim osobama, dodirivat će ga mnogi. Tomu je naime i namijenjen, pa je iznimno važno i održavanje, odnosno čišćenje bijele statue.

Njega je vrlo lagano očistiti samo vodom, krpom i blagim, nježnim sredstvom za čišćenje. Dakle, nije potreban nikakav restaurator ni konzervator za održavanje, to može učiniti bilo tko,  pojašnjava Zvonimira Obad.

Sve je počelo godine 2016. idejom o izradi kvalitetnih suvenirskih kipića Apoksiomena 3D printerom i digitaliziranom animacijom na mrežnim stranicama Muzeja.

Iz muzeja su nas pozvali da skeniramo, odnosno digitaliziramo apoksiomena. Nakon što smo ga skenirali ručnim laserskim skenerom kod njih u muzeju, što je trajalo jedan dan, obradili smo sve te podatke i napravili 'print' preko kojeg je onda kolegica Obad napravila repliku,  napominje Ivan Basletić iz tvrtke Infodata.

Jednometarski kipić u zagrebačkom ateljeu još samo čeka prijevoz do Lošinja i prve dodire posjetitelja.