Mađarska publika ovacijama ispratila HNK-ova 'Ivanova'

Na ovogodišnjem, 5. međunarodnom festivalu MITEM u Budimpešti zagrebački HNK gostovao je s već nagrađivanom predstavom 'Ivanov', u režiji slavnog litavskog redatelja Eimuntasa Nekrošiusa - i to godinu dana nakon zagrebačke premijere i niza uspješnih gostovanja na nekoliko festivalskih pozornica.

MITEM-ovu publiku brzo je očarao hrvatski 'Ivanov'. Unatoč trosatnom osjećaju beznađa, glumački je ansambl prenio modernističku Nekrošiusovu redateljsku viziju. Čehovljeve replike odzvanjale su tjeskobom današnjeg vremena kapitalizma.

Odmjerili smo snage, ali snage duha, s reprezentativnim predstavama, i publika nas je prekrasno primila i eto ovom prilikom osjećam veliku zahvalnost na tom poduhvatu,  rekao je glumac Bojan Navojec koji tumači ulogu Nikolaja Aleksejeviča Ivanova.

Glumci su bili pohvaljeni na festivalskom okruglom stolu, a cilj tog mađarskog festivala nacionalnih kazališta poticanje je različitosti te razmjena umjetničkih trendova. Ovogodišnji je moto festivala bio 'Rođeni smo za ljubav, a ne za mržnju'.

Mi smo zatvorili festival u nedjelju navečer, a ono što nas je iznenadilo je doista sjajan odaziv i reakcija publike. Predstava je igrala na hrvatskom jeziku s titlovima,  napomenula je intendantica zagrebačkoga HNK-a Dubravka Vrgoč.

MITEM već petu godinu okuplja ugledne svjetske teatre, a ove su se godine uz Hrvatsku predstavila i kazališta iz 13 zemalja s 27 produkcija od Estonije, Indije, Libanona do Tunisa i Ukrajine.