Šuica ugostila maturante: Neki od njih će sjediti u EU parlamentu, važno je da upoznaju europske vrijednosti

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu u Bruxellesu ugostila je posjetitelje, maturante i profesore iz Varaždina, Čakovca i Vinkovaca.

Učenici iz Prve gimnazije Varaždin, Gimnazije Vinkovci te Srednje škole Čakovec u dvodnevnom posjetu Bruxellesu imaju priliku upoznati se s radom Europskog parlamenta te razgledati najvažnije povijesne i turističke atrakcije.

Prilikom posjeta Europskom parlamentu, posjetitelji su nazočili konferenciji i predstavljanju monografije o svjetionicima "Legends of Light" i istoimenog dokumentarnog filma.  Knjiga "Legende svjetla", autora Jurice Gašpara te film autora Igora Goića, objavljeni su povodom obilježavanja dvjestote godišnjice svjetionika i svjetioničara na hrvatskom Jadranu te dvjestote godišnjice paljenja svjetla na prvom svjetioniku u Savudriji.

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu istaknula je značaj ovakvih posjeta za mlade ljude: Uvijek mi je drago ugostiti grupu posjetitelja iz Hrvatske, no posebno me veseli kad nam u posjet dođu mladi ljudi, u ovom slučaju srednjoškolci te osobno iskuse kako funkcionira Europski parlament, EU institucije te što se sve događa ovdje u Bruxellesu. Unija nudi brojne prednosti za mlade, stoga sam sigurna da su i naši maturanti boravkom u Bruxellesu dobili nova saznanja na koji način najbolje mogu iskoristiti sve što im pruža EU! To su individualci koji će jednog dana sjediti u Europskom parlamentu i odlučivati o budućnosti Hrvatske i EU. Stoga je nužno da upoznaju i uvide vrijednost europskih procesa.

Među posjetiteljima je i poznati profesor geografije Dejan Nemčić, dobitnik nagrade Ponos Hrvatske. Naime, u želji da pomogne siromašnoj djeci Tanzanije, Kenije i Zanzibara koja se bore s malarijom, a školovanje im je nedosanjani san, profesor geografije odlučio je pokrenuti akciju za pomoć -  Projekt "Afrika, možemo zajedno". Danas u njegovom projektu sudjeluje 50 škola iz Hrvatske, a uključeni su svi učenici i profesori. Kroz projekt se financira kupnja cjepiva protiv malarije kao i prikupljanje olovaka, bojica, bilježnica i drugog materijala.