9. svibnja 1978. - Pronađen Aldo Moro

U samom središtu Rima 9. svibnja 1978. pronađeno je izrešetano tijelo bivšeg talijanskog premijera Alda Mora.

Tako su na najgori mogući način završeni pregovori talijanske vlade i terorističke organizacije "Crvene brigade" o oslobađanju nesretnog političara.
U vrijeme otmice Aldo Moro je bio prvi čovjek vodeće Demokršćanske stranke i kandidat s najviše izgleda za predsjednika na izborima koji su se trebali održati te godine.

Brojni se poznavatelji talijanske političke povijesti slažu da je Moro bio najsposobniji političar poslijeratnog razdoblja. U pet je mandata obnašao dužnost premijera, bio jedan od najzaslužnijih za konačno rješenje pograničnih sporova između Jugoslavije i Italije Osimskim sporazumima, a na unutarnjem planu težio je suradnji demokršćana s vrlo jakom komunističkom partijom.
Upravo ga je ovo posljednje i stajalo glave. U ožujku 1978. uspio je sklopiti parlamentarnu koaliciju između demokršćana i komunista, a kao reakciju na to teroristi su ga samo nekoliko dana poslije oteli.

"Crvene brigade" pripadale su ekstremnoj ljevici, zauzimale su se za revoluciju, a u koaliranju Komunističke partije Italije s vlastima vidjele su izdaju osnovnih komunističkih postulata. Otmičari su u više navrata slali svoje zahtjeve vladi, ucjenjujući je Morovim životom. Međutim, vladajući demokršćani uporno su odbijali pregovore. I sam je Moro u zatočeništvu napisao brojna pisma javnosti i vladi, moleći za spas, ali bez ikakvog uspjeha.

Naposljetku je takozvani "Narodni sud" Crvenih brigada osudio Alda Mora na smrt i smaknuo. Godinama policija nije uspijevala ući teroristima u trag, a onda su sasvim slučajno pronađeni dokumenti koji su je odveli do počinitelja. Uhićeni su i osuđeni, ali neučinkovitost koju su vlasti pokazale pri Morovu oslobađanju ostavila je neizbrisivu mrlju na talijanskoj političkoj sceni.