Tajna kutije za violončelo Mische Maiskog

Nastup živuće legende svjetske glazbene scene, violončelista Mische Maiskog u Majstorskom ciklusu HRT-a ovoga travnja već je proglašen jednim od vrhunaca koncertne sezone u hrvatskoj metropoli. Tom prilikom Maisky nam je otkrio svoje veze s glazbom koju je izveo.

Na programu je, naime, bio 2. čelistički koncert Dmitrija Šostakoviča, pa nam je Maisky pričao o moskovskom susretu s tim skladateljem, te studiju kod naručitelja i praizvoditelja djela Mstislava Rostropoviča kojega smatra drugim ocem.

Pogledajte dio atmosfere sa zagrebačkog nastupa Mische Maiskog:No, za razliku od svojega kolege Enrica Dinda koji uz violončelo njeguje i aktivnost dirigiranja, Maisky je vjeran svojemu prvom i glavnom pozivu - sviranju violončela.

Kaže, ne predaje, ne dirigira i ne svira djela koja ne osjeća kao "svoja", a najveći mu je uzor u muziciranju i u životu Johann Sebastian Bach čije je partiture čelističkih suita dao otisnuti na kutiju za violončelo proizvedenu - u Hrvatskoj.

Razgovor s Mischom Maskym i njegovim suradnicima emitirali smo u emisiji Svijet klasike, koju možete pratiti na HRT3, te na usluzi HRTi.