10. svibnja 1871. - Završen Francusko-Pruski rat

Francuski ministar vanjskih poslova Jules Claude Gabriel Favre 10. svibnja 1871. hodao je u krug po sobi frankfurtskog hotela Labud pripremajući se za najdramatičniji čin svoje političke karijere.

U svečanoj sali hotela očekivao ga je predsjednik vlade ujedinjene Njemačke Otto von Bismarck kako bi potpisali sporazum kojim će završiti francusko–pruski rat. Iako je prije samo šest mjeseci svečano izjavio da Francuska neće Prusima prepustiti ni jedan pedalj teritorija ni jednu jedinu ciglu sa svojih utvrda, ministar Favre ostao je bez iluzija. Njegovu vojsku Prusi su potpuno uništili, a vladi francuske Treće Republike prijetila je propast zbog ustanka i proglašenja Komune u Parizu.

Kako bi što prije prekinuo agoniju, Favre je odlučio pristati na sve Bismarckove zahtjeve. Na njegovu sreću Bismarck nije na granicama htio imati osvetničku zemlju pa Francuskoj nije postavio preteške uvjete. Prema sporazumu u Frankfurtu koji su potpisali Favre i Bismarck, Francuska je ostala bez pokrajina Alzas i Lorraine u kojima je živjelo nešto više od milijun i pol stanovnika.

Stanovnicima je ponuđeno da prihvate njemačko državljanstvo ili da jednostavno odu, što je oko pola milijuna njih i učinilo te ih je francuska vlast u velikom broju preselila u koloniju Alžir. Francuzi su također morali priznati Wilhelma I. pruskog za njemačkog cara te platiti reparaciju od pet milijardi zlatnih franaka. Određena reparacija bila je identična onoj koju je Napoleon I. tražio od Pruske 1808. godine. Favre je zbog popustljivosti primoran na ostavku, a u Francuskoj je tinjalo osvetničko raspoloženje koje je kulminiralo u Prvom svjetskom ratu.