Festival igračaka u Ivanić Gradu podsjeća roditelje na važnost igre s djecom

Već petu godinu zaredom Ivanić Grad je domaćin Festivala igračaka koji će se održati od 19. do 20. svibnja u Sportskom parku Zelenjak. Okupit će najmanje pedesetak izlagača kojima je ove godine cilj podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom.

Festival pod sloganom Igra nikad ne umara na jednom mjestu okuplja sve što ima veze s igračkama i igrom. Organizatori festivala - udruge Tetragon, Tvornica smijeha i Turistička zajednica Ivanić Grad - priredili su bogat program za djecu i odrasle, koji će kroz dva dana moći uživati u carstvu igračaka, raznim natjecanjima, kazališnim i mađioničarskim predstavama, filmskim projekcijama dječje tematike, zabavnim i edukativnim radionicama te igraonicama.

Ovogodišnje izdanje festivala pod pokroviteljstvom Ivanić Grada ima za cilj podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom, jer je upravo igra djeci primarni nacin učenja o sebi, drugima i okolini te je kao takva bitan dio odrastanja i formiranja dječje osobnosti.

U tu su svrhu organizatori za subotu 19. svibnja priredili pet različitih radionica pod nazivom Mala škola za veliku igru na kojima će pedagozi stručno usmjeriti roditelja kako da se igraju s djecom. Prema vlastitom afinitetu roditelji i djeca moći će birati između sportske radionice, društvenih igara, graditeljske uz pomoć Brick by Brick drvenih ciglica, modelarske radionice od domaćeg plastelina ili tjestelina te eko-radionice s recikliranim materijalima. Nakon edukativnih radionica sa sobom će moći odnijeti dio materijala kako bi igru s djecom mogli nastaviti i u vlastitom domu.

Svjesni činjenice da se kroz igru najbolje uči jedan od partnera Festivala gradska tvrtka za zbrinjavanje otpada Ivakop predstavit će svoju igračku odnosno Kreativni s(m)et - igru stvaranja kojoj je cilj osvijestiti da otpad nije smeće već često puta kvalitetan materijal za igranje i stvaranje. Ivakop će i ove godine nastaviti s promocijom Burze igračaka, tj. akcijom u kojoj djeca umjesto da odbacuju razmjenjuju igračke.

U prostoru Specijalne bolnice Naftalan, koja je također partner Festivala, održat će se velika izložba Lego kreacija.

Na Festivalu će biti predstavljeni i hrvatski noviteti iz svijeta igara i igranja. Radi se o novoj društvenoj igri Skull port- gusarskoj igri s kockicama u kojoj najbolji igrač preuzima kontrolu nad flotom gusarskih brodova i lukom.

Studio za arhitekturu i dizajn Armano Linta predstavliti će svoje dvije igre Opip i Shum. Riječ je o taktilnoj i auditivnoj varijanti igre memory, u kojima parove pronalazimo pomoću opipa, odnosno sluha, a ne vizualno. Ljubitelji ivanićgradskog brenda didaktičkih eko-igračaka Brick by Brick, moći će se okušati u gradnji novih modela tradicijskih građevina.

Kao i ranijih godina, svi zainteresirani posjetitelji mogu računati na poseban turistički vlak s povoljnom cijenom povratnih karata, jer oba dana posjetitelji festivala imaju 40 posto popusta na karte za redovne HŽ vlakove do Ivanić-Grada, ističu organizatori.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Ankica Bešter,  direktorica Turističke zajednice Ivanić grada i Dino Bošnjaković, programski direktor Festivala igračaka.