Jubilarni 40. SFeraKon od 11. do 13. svibnja

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstveno-fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, ove će godine proslaviti 40. rođendan bogatim programom koji od 11. do 13. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) donosi i dvije velike izložbe te međunardono costplay natjecanje.

Kako se ističe u najavi, najveća novost ovogodišnjeg SFeraKona bit će sudjelovanje u organizaciji International Cosplay Championship Cupa (ICCC), međunarodnom cosplay natjecanju koje okuplja finaliste iz sedam zemalja.

Prijaviti se može svatko tko želi predstavljati Hrvatsku na tom međunarodnom natjecanju, a na SFeraKonskom cosplay natjecanju nagrađivat će se kostimi u pet kategorija: najbolji ukupni dojam, najbolji kostim, najbolji performans, najbolja grupa i nagrada publike.

Rođendansko izdanje SFeraKona obilježit će i suradnja s akademskim kiparom Veliborom Mačukatinom koji će obogatiti konvencijski prostor te s posjetiteljima podijeliti svoje radove nastale u posljednje dvije godine, a posjetitelji će imat priliku sudjelovati i u njegovim kiparskim radionicama u subotu i nedjelju 12. i 13. svibnja.

Izložba donosi pregled radova nastalih uglavnom u posljednje dvije godine na temu POP SF-a, fantasyja i gaminga. Neki od radova nastali su kroz suradnju sa domaćim autorima video igara (CroTeam Serious Sam), dok su drugi naprosto inspirirani danas već kultnim SF filmovima.

Još jedna vrlo zanimljiva izložba bit će izložba kostima najpoznatije hrvatske costplayerice Tajane Štasni, poznate i kao Taja Aždaja, koja ima više od sedamnaest godina staža ljubavi prema cosplayu, započete kada se 2000. godine odvažila na dolazak na SFeraKon u kostimu Amidale iz Star Wars serijala.

Tu priča u svoju ruku i počinje, pa tako kroz godine nastaju novi kostimi, ponajviše Star Wars tematike (Amidala, Obi-Wan, Leia i drugih), ali i ostalih serijala iz polja fantastike i SF-a (Witch King iz Tolkienova univerzuma, Alien i Predator, kostimi iz serijala Stargate...).

Detaljne informacije o programu ovogodišnjeg SFeraKona dostupne su na poveznici http://sferakon.org/.