Ivo Frangeš - znanstvenik s ukusom i kritičar s mjerom

U Matici hrvatskoj predstavljena je knjiga "Čitanja" iz posmrtne ostavštine akademika Ive Frangeša koju je priredio akademik Krešimir Nemec.

Kroatist, slavist i talijanist, hrvatski književni povjesničar, esejist i prevoditelj - sve to bio je Ivo Frangeš - autor bogata opusa čije djelo predstavlja važan zaokret u književnoj historiografiji. No malo tko ga zna kao književnog kritičara.

Želio sam prikazati raspon njegovih interesa i njegovu nevjerojatnu intelektualnu znatiželju. On je bio Mediteranac, čovjek romanske kulture, ali je bio i germanski uporan,  kaže akademik Krešimir Nemec.

Akademik Tonko Maroević istaknuo je, pak, da je Frangeš kao kritičar bio neposredan i živ: Bio je onakav kakav je uvijek bio i kao pisac. Poznajemo ga kao strogog povjesničara, čovjeka koji se bavio samo vrhovima, ali, s druge strane, kao kritičar je, naravno, pokazao interes za djelovanje mlađih ljudi,  rekao je Maroević.

I dok se drugi dio knjige bavi otkrivanjem manje poznatog Frangeša kritičara, u prvom su dijelu veće rasprave, eseji i sinteze koje je akademik Nemec probrao iz goleme Frangešove ostavštine koja ga je još jednom potvrdila, kako je Nemec zapisao u predgovoru, kao znanstvenika s ukusom i kritičara s mjerom.