Pustolovine najpoznatijih hrvatskih istraživača

U Etnografskom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba o braći Seljan na kojoj posjetitelji imaju priliku razgledati brojne predmete, pisma, dnevnike i fotografije koje su braća Mirko i Stevo donijela sa svojih putovanja.

Nakon gotovo 4 desetljeća Etnografski muzej ponovno je odškrinuo vrata pustolovina najpoznatijih hrvatskih istraživača - braće Seljan.

Možemo prvi put vidjeti sve fotografije koje su snimali u Južnoj Americi, sva njihova pisma, zemljopisne karte. Mirko je bio izvrstan crtač i on je izrađivao karte. Kartografirao je područje Južne Etiopije, i to je njegov najvažniji doprinos geografskoj struci,  ističe autorica izložbe Marija Živković.

S prve ekspedicije godine 1899., i to po Africi, u Hrvatsku su donijeli gotovo 400 uspomena koje su danas eksponati ovog muzeja. To je jedna od zbirki koja je najranije ušla u muzej - prvo u Narodni muzej koji je bio prvoosnovani nacionalni muzej iz kojega potječe i Etnografski muzej,  napominje ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan.

Od tada do danas - niz hrvatskih pustolova otisnulo se u svijet, a kulturom putovanja zarazili su se novi naraštaji. Svi smo mi na neki način zapalili taj otrov u sebi, kako kažu braća Seljan, koji i jest ovisnost o putovanjima, novim iskustvima i novim doživljajima,  kaže Goranka Horjan.

Bili su guverneri Abesinije, a na današnjem jezeru Turkana još postoji Seljanville - granična postaja etiopske vojske. No, neki su detalji i dalje - baš poput tajanstvene smrti Mirka Seljana u Peruu - obavijeni tajnom...

Izložba ostaje otvorena do 18. studenoga.