Novi film Joška Marušića

Nakon što je u svom prošlom filmu „Zašto su došli vlakom“ na umjetnički vrlo intrigantan način govorio o temi pobačaja, Joško Marušić, jedan od naših najcjenjenijih animatora, i dalje se bavi teškim temama.

Njegov novi film, koji će uskoro biti završen, zove se – „Eutanazija“. Kod nas je lani objavljena knjiga „Čitanje na odlasku“ nizozemskog književnog kritičara Pietera Steinza koji je, bolujući od neizlječive amiotrofične lateralne skleroze, godine 2016. život skončao eutanazijom.

Ali ako se Steinzova tužna životna priča i mogla zadržati u okvirima literature, posve je drukčije iskustvo kad se na smrt, kako bi se uklonila svaka bol, odluče oni koje ste poznavali. Jedan od tih bio je stariji gospodin Ernst koji je također kao i Steinz, kao uostalom i Stephen Hawking, bolovao od ALS-a. 

Drugi je, umirući od raka, bio mnogo mlađi Otto. Obojica su bili Švicarci koji su u zemlji gdje je eutanazija dopuštena, pri punoj svijesti prije nekoliko godina odredili datum svoje smrti. I umrli.

Smije li se umrijeti mimo Božje volje ili je eutanazija čin humanosti, pitali smo autora filma „Eutanazija“ Joška Marušića kojeg smo ugostili u emisiji Pola ure kulture.

Emisiju Pola ure kulture, koju emitiramo srijedom na HRT1, možete pratiti i na usluzi HRTi.