15. svibnja 1926. - Proradila prva hrvatska radiopostaja Radio Zagreb

15. svibnja 1926. proradila je prva hrvatska radiopostaja - Radio Zagreb, a 30 godina poslije, 1956., i prva televizijska postaja, također u Zagrebu.

Radiostanica na Gornjem gradu počela je odašiljanje samo 5 godina poslije prve stalne radiostanice u svijetu, osnovane u Americi. "Ovdje Radio-Zagreb! Kako nas čujete?" - bile su prve riječi što ih je slušateljima uputila prva radio-spikerica Božena Begović, a njezin glas s radio-stanice, smještene na Markovu trgu broj 9, u dvorišnoj zgradi iz studija koji je jedva bio 5 metara dugačak, čuli su do sela Krašića udaljenog 40 kilometara od Zagreba. Prvih dana radio se slušao pomoću detektora u kavanama i na drugim javnim mjestima, jer je radio-aparat bio vrlo skup. Stajao je od 4 do 10 tisuća dinara, a pretplata je iznosila 400 dinara godišnje.

Ovo je prvi tiskani radio-program iz godine 1926. u kojem je zabilježeno da je nakon najave programa i izvođenja himne. "Lijepa naša domovino" kao prva točka glazbenog programa izvedena sonata u D-duru Ludwiga van Beethovena. Radio-Zagreb, sada se javlja pod imenom Hrvatski radio, sa svoja četiri programa tijekom neprekidnog 24-satnog emitiranja.

13 godina poslije radija, Zagreb je doživio i televizijsko krštenje, kad je na Zagrebačkom zboru godine 1939. nizozemski inženjer Erik de Fris izveo prvi televizijski prijenos. No, pravi početak Hrvatske televizije bio je 15. svibnja 1956. Tada je putem odašiljača na Sljemenu prenesena prva slika na samo 30-tak posuđenih televizora, razmještenih po izlozima na zagrebačkim trgovima.

Uskoro, 3. rujna, ostvaren je prvi prijenos - svečano otvaranje Zagrebačkog velesajma da bi uskoro počelo svakodnevno emitiranje eksperimentalnog programa. Potkraj te godine program se pratio na 300 televizora, a pred jednim aparatom našlo se i stotinjak ljudi.