Vulkanska energija Roberta Bachnera

U srijedu, 9. svibnja u 20 sati u Dvorani Gorgona, zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, Jazz orkestar Hrvatske radio televizije u svom redovitom koncertnom ciklusu ugostit će cijenjenog austrijskog skladatelja, dirigenta i trombonistu – Roberta Bachnera.


U cijeloj Austriji teško je pronaći big band, orkestar ili veliki ansambl čiji zvuk nije oplemenio trombonist i skladatelj Robert Bachner (Vöcklabruck, 1972.). Više od desetljeća bio je član Vienna Art Orchestra, međunarodno najcjenjenijega austrijskog izvoznog proizvoda, a svirao je i skladao i za Upper Austrian Jazz Orchestra, Lungau Big Band, Nouvelle Cuisine, Concert Jazz Orchestra Vienna, Heavy Tuba te Jazz Bigband Graz. Također, utemeljitelj je i vođa Robert Bachner Big Banda, s kojim je objavio CD Moment of Noise te DVD Live in Vienna. Za CD Travelling Hard, koji je ostvario sa svojim kvintetom, primio je nagradu Hans Koller, najuglednije priznanje za jazz u Austriji. Majstor i na ventil-trombonu te eufoniju, kao solist očarava iznimno energičnim pristupom, kojim istražuje čitav dinamički raspon svojega instrumenta.

S Jazz orkestrom HRT-a predstavit će se kao dirigent, skladatelj, aranžer i solist. Kao aranžer želim iskoristiti različita glazbala i raspone, rekao je Bachner uoči dolaska u Zagreb, na koncert s Jazz orkestrom HRT-a. Pišući za jazz orkestar možete odabrati mnogo boja, što donosi veliku radost. Osim toga, svaki bi aranžer uvijek trebao slušati glazbenike iz orkestra, jer oni mogu reći što stvarno ima smisla, a što ne. Također, veliku pažnju polažem na sola i glazbenu interakciju među članovima orkestra, potičem upravo takav način izvedbi.

Izravni prijenos koncerta moći će se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HTV – HR3), a osim na radiju, dostupan će biti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi. A svi koji ga propuste, snimku će moći pogledati na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT – HTV3) u emisiji Vrijeme za jazz.