Janáček, Gotovac i Kuljerić za kraj ciklusa Kanconijer

Posljednji ovosezonski koncert Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) iz ciklusa Kanconijer u četvrtak, 10. svibnja u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Ciklus Kanconijer zaključit će skladbe koje nam otkrivaju povezanost kulture, povijesti, pismenosti  i vjere slavenskih naroda. Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i sjajne hrvatske soliste predvodi maestro Tonči Bilić. Na programu su Glagoljska misa, za soliste, zbor i orkestar Leoša Janáčeka, Simfonijsko kolo, za orkestar Jakova Gotovca i Bel kamen kampanela, za orkestar Igora Kuljerića.

Kako je lijepa, premda teško zamisliva (i još teže provediva) ideja bratske povezanosti – ako ne svih ljudi, a onda barem pojedinih naroda – u neuhvatljivim seobama i nerazmrsivim slojevima nasljeđa koja smo prenosili i zadobivali na svakom novom koraku putovanja! Ovo je putovanje iz Velike/Bijele Hrvatske u ovu našu, Lijepu i to ne jednosmjerno – jer su u oba pravca više puta kolale ideje, dolazili krst i pismo, a prije stotinjak godina i mnogi pokretači naše novije glazbene kulture. Program će pokušati rekonstruirati ovu mapu duhovnih staza i zvuka našeg prajezika, boje šuma, ravnica i sivila krša, kroz oblike oble i uglate, kako nota tako i slova kojima je upisana naša prošlost.

Tim nas putem vode sjajni hrvatski solisti: sopranistica Martina Zadro, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, tenor Domagoj Dorotić i bas Goran Jurić kojima umjetničke migracije nisu strane te maestro Tonči Bilić, ne samo dugogodišnji voditelj Zbora, nego i nasljednik i promotor djela Igora Kuljerića čije je stvaralaštvo ostavilo blistavi trag u hrvatskoj vokalnoj glazbi.

Izravni prijenos koncerta moći će se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HTV – HR3), a osim na radiju, dostupan će biti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi. Za vrijeme stanke u dvorani na programu je razgovor maestra Tončija Bilića s urednicom prijenosa, Zrinkom Matić.