Kako spriječiti nastanak parodontne bolesti

Parodontne bolesti, odnosno bolesti zubnoga mesa i struktura koje podupiru zub, među najčešćim su stanjima od kojih boluje europska populacija. Engleska, Španjolska, Švedska i Švicarska najzdravije su zemlje Europe po niskoj stopi gubitka zubi i niskoj pojavnosti umjerene do uznapredovale paradontne bolesti.

U Hrvatskoj 8 od 10 osoba iznad 35 godina ima problem s parodontnim bolestima, gingivitisom i (ili) parodontitisom. U povodu obilježavanja Europskog dana parodontalnog zdravlja u rubrici Imam problem govorilo se o  prevenciji i liječenju parodontnih bolesti.

Gingivitis ili površinska upala zubnog mesa može se javiti već u vrijeme puberteta, dok je parodontitis ili dubinska upala koja može dovesti do klimanja i ispadanja zubi češća iznad 35-te. Razvoju parodontnih bolesti pridonose: loša oralna higijena i sistemske bolesti kao što su: srčano-žilne bolesti ili dijabetes.  Ovakve se upale često javljaju i u trudnica, čak u njih 70%. Novinarka Mirela Micek bila je na Zavodu za parodontologiju Stomatološkoga fakulteta i istražila problem.