Australija ulaže milijune u spas koala

Australska savezna država Novi Južni Wales objavila je da će uložiti 45 milijuna australskih dolara (210 milijuna kuna) kako bi se povećala populacija koala koja je u Australiji u rapidnom padu.

Po procjenama australskih vlasti, u diviljni danas živi oko 43.000 koala, a prije doseljavanja Europljana na kontinent 1788. bilo ih je deset milijuna.

Koale su nacionalno blago, rekla je premijerka NJW-a Gladys Berejiklian. Bila bi neizreciva sramota da im ne osiguramo budućnost, naglasila je.

Gubitak staništa, napadi pasa, udari automobila, klimatske promjene i bolesti uzele su danak kada je posrijedi jedna od najprepoznatljivijih australskih životinja.

Studije pokazuju da je u posljednjih 15 do 20 godina broj koala u Novom Južnom Walesu pao za 26 posto. U toj državi simpatični krznati tobolčari "ranjiva" su kategorija, a u ostatku Australije gotovo da ih više i nema.

Vlada NJW-a odvojit će tisuće hektara državnog zemljišta kako bi sačuvala njihovo prirodno stanište.

Novac će se koristiti i za borbu protiv bolesti koje napadaju koale, poglavito klamidiju koja im uzrokuje neplodnost, sljepoću i smrt.

Uspostavit će se i posebna telefonska linija gdje će ljudi moći dojaviti ako opaze ozlijeđenu ili koalu u neprilici.