Otvoren 71. Filmski festival u Cannesu

Australska glumica Cate Blanchett, predsjednica žirija i američki redatelj Martin Scorsese večeras su otvorili 71. Filmski festival u Cannesu, prvi nakon afere Weinstein.

"Zajednička nam je strast prema filmu, ovdje smo da proslavimo 7. umjetnost", rekao je redateIj "Taksista", kojem će biti uručena Zlatna kočija i zatim je pozvao Cate Blanchett da mu se pridruži na pozornici i da zajedno otvore 12-dnevni festival.

Španjolski glumački par Penelope Cruz i Javier Bardem prošetali su crvenim tepihom, čijim će filmom "Everybody Knows", iranskog redatelja, dvostrukog dobitnika Oscara Asgara Farhadija, početi filmski festival.

Australska glumica, dobitnica Oscara i predsjednica žirija Cate Blanchett obilježila je otvaranje festivala izjavom da će proteći dosta vremena dok će se filmska industrija okrenuti u korist žena. Za duboke promjene su potrebne specifične aktivnosti, rekla je Blanchett na konferenciji za novinare.

Festival u Cannesu bio je na udaru kritika jer će samo tri filma žena redateljica sudjelovati u konkurenciji ove godina za Zlatnu palmu za najbolji film. Nekoliko je žena u konkurenciji, rekla je Blanchett. One nisu ovdje zato što su žene, već zbog kvalitete njihova rada.

Dobitnica dvaju Oscara (48) i još tri žene koje su ove godine u 9-članom žiriju pridružit će se oko 100 žena u subotu na crvenom tepihu kako bi upozorile protiv diskriminacije žena u svjetskoj filmskoj industriji.