Premijera baleta 'Gusar' u splitskom HNK

Baletni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split večeras će prvi puta u svojoj povijesti premijerno izvesti balet 'Gusar' (Le Corsaire) francuskoga skladatelja Adolphea Adama u koreografiji Aivarsa Leimanisa, uglednog latvijskog koreografa.

Ravnatelj splitskog Baleta Igor Kirov naglasio je kako je ova baletna predstava, koja se prvi puta izvodi u Hrvatskoj, velik izazov za plesače, tehniku i koreografiju jer je riječ o, kako je rekao, spektakularnoj predstavi. Ovom predstavom splitskoj publici dajemo spektakl koji će se pamtiti niz godina, istaknuo je Kirov.

Intendant splitskog HNK Goran Golovko rekao je kako se s velikim nestrpljenjem očekuje subotnja premijera. Riječ je o pravom baletnom vatrometu u kojem će uživati ljubitelji baletne umjetnosti, poručio je Golovko. Koreograf ove premijere Aivars Leimanis istaknuo je da je predstava iznimno zahtjevna.

U središtu baleta 'Gusar' priča je o lijepoj i mladoj Medori koju prodaju kao robinju turskom paši, no potom je otima gusar Conrad te slijedi uzbudljiv zaplet u kojem na kraju pobjeđuje ljubav. Medoru će igrati Irina Čaban Bilandžić, dok je uloga Conrada, vođe gusara povjerena Artjomu Žusovu.