Robert Bachner i Jazz orkestar HRT-a razdrmali Gorgonu

Sinoć je u Dvorani Gorgona, zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, Jazz orkestar Hrvatske radio televizije u svom redovitom koncertnom ciklusu održao koncert pod vodstvom cijenjenog austrijskog dirigenta, trombonista i skladatelja – Roberta Bachnera.

Robert Bachner (Vöcklabruck, 1972.) cijenjeni je, svestrani austrijski glazbenik. Prvu poduku dobio je od roditelja, kao desetogodišnjak je počeo svirati eufonij, a kao četrnaestogodišnjak trombon, koji je poslije studirao s Christianom Radovanom u Linzu u Austriji. Potom je studirao skladanje i aranžiranje kod Thomasa Hubera i Heinza Czadeka na Konzervatoriju u Beču, gdje živi, te jazz kod Conrada Herwiga na New School u New Yorku. Na raznim glazbenim radionicama poduke je dobivao od glasovitih jazz glazbenika kao što su George Lewis, Ed Neumeister, David Liebman, Robin Eubanks, Benny Powell i Toshiko Akiyoshi.


                                           Robert Bachner na eufoniju (Foto: Marija Štilinović/HRT)


Od 1998. do 2008. bio je član uglednog Vienna Art Orchestra, a jedan je od utemeljitelja Upper Austrian Jazz Orchestra u kojem do današnjih dana svira i za koji piše glazbu. U cijeloj Austriji teško je pronaći big band, orkestar ili veliki ansambl čiji zvuk nije oplemenio. Surađivao je s mnogim uglednim međunarodnim jazz glazbenicima. Utemeljitelj je i vođa Robert Bachner Big Banda, s kojim je objavio CD Moment of Noise te DVD Live in Vienna. Za CD Travelling Hard, koji je ostvario sa svojim kvintetom, primio je nagradu Hans Koller, najuglednije priznanje za jazz u Austriji. Bachner je poznat po svojem djelovanju kao solist na eufoniju koji svira u brass ansamblu Heavy Tuba za koji je također napisao mnogobrojne aranžmane. Član je međunarodno priznatog soul-jazz sastava Count Basic. Ponekad nastupa sa svojom suprugom, jazz pjevačicom Karin Bachner. Također, aktivan je na bečkoj latino sceni.

Majstor i na ventil-trombonu te eufoniju, kao solist očarava iznimno energičnim pristupom, kojim istražuje čitav dinamički raspon svojega instrumenta što je i pokazao sinoć na koncertu s Jazz orkestrom HRT-a ne kojem se predstavio i kao dirigent, skladatelj, aranžer. Na koncertu su izvedene uglavnom njegove autorske skladbe (Song Song Overture, Crucial Qualities, Backup, Morning Shift, Die Ursache, Heart Disc, Währinger Walzer), ali se vrlo dobro raspoloženoj publici predstavio i kao aranžer (Jerome Kern: The Way You Look Tonight , Flip Philipp: So Rare & Moments of Noise, Mike Stern: Big Neighborhood). Sve prisutne za srčani pljesak, Bachner i Jazz orkestra HRT-a nagradili su još jednom autorskom skladbom pisanom baš za dodatak na koncertima - One more time.

Izravni prijenos koncerta mogao se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HTV – HR3) i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi gdje se može poslušati do 12. svibnja. Snimka koncerta urednice Melanije Pović Jagarinec  i redatelja Miljenka Bukovčana, bit će emitirana na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT – HTV3) u emisiji Vrijeme za jazz.