21. svibnja 1973. - Umro Hrvatski glumac Mato Grković

Hrvatski glumac Mato Grković, uza svoju osnovnu djelatnost, bio je i redatelj, dramatizator, pisac kazališnih monografija, autor opsežne monografije o slavnoj pjevačici Milki Trnini, zatim prevoditelj, organizator kazališnog života i pedagog.

Umro je u Zagrebu 21. svibnja 1973. u sedamdeset petoj godini. Danas je gotovo zaboravljeno da je Grković još 1930. snimio svoje prve uloge u filmovima Joze Ivakića “Birtija” i “Griješnice”. Poslije Drugog svjetskog rata Grković je nastupio u više domaćih filmova, među njima su “Hoja Lero”, “Carevo novo ruho” i “Put u raj”.

No najveće uspjehe postigao je na kazališnoj pozornici. Zapazio ga je proslavljeni redatelj Ivo Raić i kao dvadesetsedmogodišnjaka s mjesta bankovnog službenika doveo u Hrvatsko narodno kazalište. Grković je rođeni štokavac iz okolice Slavonskog Broda. Govorio je odmjereno i dostojanstveno, a intonacija njegova govora bila je nešto posebno.

Pozornicom se kretao čvrstim i sigurnim korakom, pri čemu je još više dolazila do izražaja njegova visoka i snažna figura. Ulogom gospara Lukše u trećem dijelu Vojnovićeve Dubrovačke trilogije “Na taraci” dao je jednu od najvrednijih kreacija.

Velike uspjehe postigao je kao Krležin Ignjat Glembaj, bio je prvi Klanfar u "Ledi" i "Morgens u Areteju", impozantan Inkvizitor u Svetoj Ivani, a onda je u zrelim glumačkim godinama u režiji velikog majstora scene Bojana Stupice ostvario magistralni lik Greenwalda u Woukovoj drami "Pobuna na brodu Caine". Mato Grković snimio je i ploču i time ostavio zapis o svome velikom i kultiviranom recitatorskom umijeću.