27. svibnja 1933. - Umro Vjekoslav Spinčić

Prekretnica u političkom i kulturnom životu Istre potkraj 19. stoljeća pojava je novog naraštaja hrvatskih preporoditelja, koji su se školovali u Beču, Grazu i Zagrebu. Oni su u zavičaj donijeli ideje utemeljene na učenju Ante Starčevića. Među njima, uz Matka Mandića i Matka Laginju, posebno mjesto zauzima Vjekoslav Spinčić, koji je umro 27. svibnja 1933. na Sušaku.

Svećenik i političar, istaknuti istarski pravaš, Spinčić je studij teologije završio u Trstu. Zaredio se 1872., a zatim je otišao na studij povijesti u Beč i Prag. Kao vrstan pedagog radio je u učiteljskoj školi u Kopru. Za posjeta gospodarskoj izložbi u Zagrebu Vjekoslav Spinčić je kao hrvatski zastupnik iz Istre, javno očitovao svoju želju da se Istra, tada pod upravom Beča, pripoji Hrvatskoj. Isticao je da je Zagreb prijestolnica svih Hrvata, te da je Istra nekad pripadala hrvatskom kraljevstvu. Ta ga je izjava stajala službe.

Od 1882. do 1916. bio je zastupnik u Istarskom saboru, gdje je obnašao i dužnost predsjednika Hrvatsko-slovenskog kluba. Spinčić je bio i predsjednik Društva svetog Ćirila i Metoda za Istru. Surađivao je i u mnogim časopisima. Posebno su značajna njegova djela "Razvitak narodnog preporoda u Istri" i ''Crtice iz hrvatske književne kulture Istre''. Te su "Crtice" bile odlučan odgovor na zatiranje hrvatstva Istre pod talijanskim fašizmom. Stoga je knjiga doživjela zapljene u Italiji.

Godine 1919. Vjekoslav Spinčić bio je član privremenoga narodnog predstavništva Kraljevine SHS, koja se rapalskim ugovorom odrekla Istre u korist Italije. Veliki domoljub tada se povukao iz političkog života razočaran takvim ishodom svoje dugogodišnje borbe. Njegov san o ujedinjenju Istre s maticom Hrvatskom ostvario je antifašistički pokret tek poslije završetka Drugog svjetskog rata.