Što odabrati u bogatoj koncertnoj ponudi?

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić petkom u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje koncerte u sljedećih nekoliko dana iako su neki od tih koncerata rasprodani mjesecima unaprijed.

Subota 12. svibnja


Sutra navečer svoj veliki samostalni koncert u dvorani Vatroslava Lisinskog ima Natali Dizdar dok će svoj posljednji studijski album „To Hold" u Tvornici kulture održati sjajna riječka grupa Jonathan čiji spot za singl „I Never Mant To Be" upravo gledamo i slušamo u podlozi. Album „To Hold" nastavak je prije godinu dana objavljenog albuma „To Love" i sklon sam vjerovati da će se album „To Love" naći među pet najboljih albuma objavljenih tijekom 2018. godine bez obzira što još nismo stigli ni do polovice godine. Riječ je o albumu koji komotno može proći bilo gdje u svijetu jer Jonathan zvuči apsolutno svjetski sa svojim indi pop rock pjesmama zbog čega ne čudi što im i u Hrvatskoj raste popularnost iz dana u dan pa vjerujem da će Tvornici kulture biti prepuna. Koncert koji nikako ne bi trebalo propustiti. 

Četvrtak 17. svibnja

A u četvrtak još jedan odličan world music koncert. U Zagreb po treći puta dolazi Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra koji svoju glazbu temelje na židovskom klezmeru, romskoj glazbi i glazbi Balkana. Štoviše, nedavno su svoje ime promijenili u Barcelona Gipsy balKan Orchestra jer se sve više okreću glazbi i tradicionalnim pjesmama sa Balkana obrađenih u njihovom karakterističnom stilu u kojem ima i jazza i klezmera i gipsy swinga. Dolaze promovirati novi studijski album „Avo kanto". Koliko su popularni govori podataka da na ovoj promociji albuma imaju dogovorenih 40 koncerata širom Europe. Grupa je sastavljena od glazbenika iz Španjolske, Italije, Francuske, Grčke, Srbije i Ukrajine a predvodi ih šarmantna pjevačica Sandra Sangiao. Gledao sam ih prošle godine u Močvari i moram priznati da je atmosfera bila fantastična, publika nezasitna a oni sjajni. Ukratko, moja topla preporuka za ovaj koncert svima koji vole ovu vrstu glazbe. Istu večer, u četvrtak 17. svibnja počinje i drugo izdanje open air festivala Zagreb Beer Fest koji traje skroz do nedjelje 20. svibnja na Trgu Francuske Republike. Prvi dan, u četvrtak nastupaju grupe Nipplepeople, čiji spot za veliki hit „Frka" upravo gledamo i slušamo, potom indie pop bend Ischariotzcky, grupa Mnogi drugi i sjajna pjevačica Bojana Vunturišević koju mnogi pamte iz sjajne beogradske grupe Svi na pod. Do kraja festivala nas još očekuje nastup grupe Let 3, Kandžije i njegovih golih žena, Pipsa, Irene Žilić, grupe Porto Morto i još čitav niz drugih izvođača ali o tome više slijedeći petak.  Izdvojio sam četiri koncerta na koja treba obratiti pažnju ovaj tjedan ali moram spomenuti još neke poput nastupa Bolesne braće koji večeras nastupaju u Vintage industrial baru kao i nastup američke grupe Yo La Tengo u Pogonu Jedinstvo. Publici u Osijeku će se večeras po prvi puta predstaviti Neipplepeople a Močvara u Zagrebu će dva dana za redom biti domaćin tradicionalnom metal Valhalla festivalu na kojem će nastupiti deset metal grupe iz Hrvatske i inozemstva. 

No ja bih skrenuo pažnju na večerašnji koncert u Tvornici kulture gdje 20 godina karijere slavi naša poznata world music grupa Cinkuši. Reputaciju su stekli mješavinom međimurskih i zagorskih napjeva kroz freak folk i punk aranžmane ali i sjajne balade, često po motivima Krležinih „Balada Petrica Kerempuha". Vlasnici su dva Porin od kojih ove godine i Porina za najbolji album etno glazbe za album „Krava na orehu". Njihovi su koncerti veliki tulumi na kojima se i oni i publika odlično zabavljaju pa poziv svima da svrate večeras u Tvornicu kulture na koncert Cinkuša kojima će se vrlo vjerojatno pridružiti i neki gosti.