Razvoj govora kod djece

Čovjek počinje komunicirati čim se rodi, u prvim mjesecima bebe to čine plačem. Jezično-govorni razvoj se događa u etapama također od samoga rođenja.

Kod urednog razvoja djeteta, prve riječi se počinju javljati između desetog i četrnaestog mjeseca. U periodu od 12 do 18 mjeseci djetetov rječnik sadrži od 6 do 20 riječi. Između 18. i 24. mjeseca počinje slaganje rečenica. U tom periodu djeca koriste riječi za imenovanje stvari i za međusobne odnose. Tada barataju s od 20 do 50 riječi.

U dobi 2-3 godine dijete se izražava rečenicama, počinje upotrebljavati množinu imenica i glagola te pronalazi riječi za gotovo sve što se nalazi u okolini. Govor djeteta je tada gotovo u potpunosti razumljiv za ljude koji ga okružuju, a u sljedećoj godini i onima izvan standardne okoline.
Kada je razvoj govora u pitanju uvijek je kontroverzno pitanje – tepanja. Da bi se razvila komunikacija, onog trenutka kad dijete osvijesti da komunicira s drugim ljudima, s odraslim osobama, onda je strahovito važno da te odrasle osobe govore pravilno i bez tepanja. Taj će njihov pravilni obrazac pridonijeti da i dijete razvija svoj govor pravilno, objašnjava logopedica Darija Hercigonja Salamoni, voditeljica Centra za ranu rehabilitaciju i podršku u zajednici Poliklinika SUVAG.

Uredan razvoj djeteta čini referentni okvir s kojim se uspoređuje djecu kada se događa neko odstupanje. U radu s djecom koja imaju poteškoća u razvoju govora najvažnije je da se dijete osjeća ugodno i sigurno, a najviše se uči kroz igru. Savjet roditeljima je da se jave stručnjacima čim uoče prve naznake bilo kakvog problema.