U Trieru nazdravite vinom iz obiteljskog vinograda Karla Marxa

Malo je poznato da je obitelj Karla Marxa tijekom tri desetljeća posjedovala više od dva hektara vinograda u njegovu rodnom Trieru. No ako vas put nanese u taj grad, u trgovini nasuprot filozofovoj kući možete kupiti butelju pod nazivom 'Kapital'.

Ponosni smo što obrađujemo ovaj vinograd. Riječ je o parcelama koje su nekoć pripadale obitelji Karla Marxa, Ove smo godine napunili 1300 boca, kaže njegov današnji vlasnik Otti Buesching.

Rizling pod nazivom 'Kapital', koji je ime dobio po ključnome Marxovu djelu, poklanjao se posjetiteljima Triera tijekom nedavnog obilježavanja 200. godišnjice rođenja njemačkog filozofa. Oni koji proslavi nisu prisustvovali mogu ga kupiti u vinariji Trier, koja se nalazi nasuprot Marxovoj rodnoj kući.

I premda u svijetu postoje i druga vina čiji ih proizvođači nazivom ili etiketom pokušavaju povezati s njemačkim filozofom i političarom, ova iz Triera uistinu su povezana s njegovom obitelji, kaže Buesching.

Marxova je obitelj tijekom tri desetljeća posjedovala više od dva hektara vinograda u Trieru. Njegov otac, odvjetnik Heinrich Marx zemlju je kupio kao investiciju. U to je vrijeme bila stvar prestiža posjedovati vlastiti vinograd, kazao je vinogradar Maximin von Schubert, dobar poznavatelj povijesti toga kraja, čiji cu preci 1882. kupili parcelu za vinograd u Mertesdorfu.
Nakon smrti Marxova oca 1838., Karl je vinograd u posjedu zadržao vrlo kratko. Nakon majčine smrti prodao je posljednja pakiranja vina, oko 1000 litara, uskladištenih u podrumu njegova doma.