Hrvatskom dokumentarnom filmu nagrada u Cannesu

Film Srbenka redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića osvojio je na filmskom festivalu u Cannesu nagradu 'Doc Alliance', priznanje žirija filmskih kritičara sedam ključnih europskih festivala posvećenih dokumentarnom filmu okupljenih u "dokumentarnu alijansu".

Nagrađeni film se kroz prikaz priprema i proba za predstavu 'Aleksandra Zec' Olivera Frljića, koje ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, bavi nacionalizmom i ksenofobijom, utjecajem hrvatskog društva i javnog diskursa na živote, prvenstveno djece srpske nacionalnosti, rođene u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Članovi žirija su se složili da je riječ „o vrlo važnoj i istovremeno univerzalnoj priči o osobnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme te pokušaju izražavanja tog osjećaja kroz ograničen, a opet moćan umjetnički izražaj“.

Za Doc Alliance nagradu Srbenka je nominirana kao kandidat Visions du Réel filmskog festivala na kojem je dobio i posebno priznanje žirija. Nagradu dodjeljuju festivali, članovi Doc Alliance organizacije CPH:DOX, Doclisboa, Docs Against Gravity FF, DOK Leipzig, FIDMarseille, Ji.hlava IDFF i Visions du Réel. Njezin je cilj promovirati dokumentarne filmove, podržati raznolikost dokumentarističkog izričaja te skrenuti pozornost na posebno kvalitetne naslove toga žanra.

Velika mi je čast da je baš naš film Srbenka dobio ovu prestižnu nagradu, veće priznanje nisam mogao poželjeti. I činjenica da se ta nagrada dodjeljuje baš ovdje, u Cannesu, govori o njezinom značaju. Naime, ovu nagradu dodjeljuje zajedno sedam ponajvećih europskih dokumentarnih festivala, birajući od svih naslova koji su prikazani na svim tim festivalima jedan - film godine,  izjavio je u subotu u Cannesu Nebojša Slijepčević prigodom preuzimanja nagrade, a prenosi HAVC.

Hrvatska premijeraSrbenke najavljena je za srpanj i Motovunski filmski  festival, nakon čega odlazi u redovitu kino-distribuciju.Na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu dosad je premijerno prikazano nekoliko hrvatskih koprodukcija. Među njima su u programu 'Tjedan kritike' prikazani dugometražni animirani dokumentarac 'Chris the Swiss', prvijenac redateljice Anje Kofmel te kratkometražni igrani film 'Treća vrsta' redatelja Yorgosa Zoisa.

Svečanu premijeru imao je i dugometražni igrani film 'Teret' Ognjena Glavonića, u kojemu glumi i hrvatski glumac Leon Lučev, koji je bio uvršten u paralelnu selekciju filmskog festivala u Cannesu '15 dana autora'.

Premijerno je prikazan i film 'Hladni rat' istaknutog poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog, koji je dijelom sniman u Splitu i na njemu je radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, među kojima glumci Dražena Šivak i Slavko Sobin.