Subversive Film Festival dodijelio nagrade Wild Dreamer

Dodijeljene su nagrade Subversive Film Festivala trima filmovima - dokumentarnom 'Hotel Jugoslavija', kratkometražnom 'Osmi kontinent' i igranom filmu 'Zama'.

O nagradama je odlučivao žiri u kojemu su bili Louis Armand, pisac i voditelj Centra za kulturnu i kritičku teoriju pri Karlovu sveučilištu u Pragu; redateljica Marina Baničević, višegodišnja aktivna članica i predsjednica Kino video kluba Liburnija film Rijeka te vizualna umjetnica i filmologinja Ivana Keser.

Kako su obrazložili, švicarski 'Hotel Jugoslavija' je filmski esej u kojemu autor Nicolas Wagnires na razmeđi pojedinačnoga i kolektivnoga, privatnoga i javnoga, prošloga i sadašnjeg, ali i političkog i estetskog pripovijeda o nekada najluksuznijem i najvećem hotelu na Balkanu.

Hotel autoru služi kao polazno mjesto naracije o vlastitoj obitelji, svojem odnosu prema državi koje više nema, o turbulencijama kroz koje je prošao. Tako jedan hotel postaje sinegdoha puno šire slike, nekoć velike države. Napuštene, ruinirane ili prenamijenjene prostorije snimljene preciznim vožnjama kamerom uz prateću glazbu pozivaju na promišljanje kako je jedan sistem prepun mana novom sistemu u nasljedstvo prepustio imovinu s kojom se on ne zna i ne može nositi,  ističe se u obrazloženju.

Kratkometražni laureat 'Osmi kontinent' grčkog redatelja Yorgosa Zoisa, snimljen na otoku Lezbosu, svjedoči o tragovima koji ostaju za valovima izbjeglica u obliku odbačenih pojaseva za spašavanje, nađenim u moru.

Podsjetnik je to na individualne životne priče o neizvjesnosti, krijumčarenju ljudi, na ideju boljeg života, na anonimne snove i nadanja, na ono što ostaje kao trag egzodusa preko Mediterana do tvrđave Europe,  ocijenio je žiri.

'Zama' argentinske redateljice Lucrecie Martel njezin je povratak filmu nakon devetogodišnje pauze,  ujedno njezin prvi film s glavnim muškim likom, njezina prva literarna adaptacija i njezin prvi povijesni film koji promatra dekorativna tijela kolonijalizma.

Kroz priču o guvernerovom administrativnom savjetniku u službi španjolskog kralja koji čeka na premještaj autorica, smatra žiri, pokazuje da sjećanje na Europu najbolje čuvaju oni koji nikad nisu zakoračili u Europu.

Prema njihovih riječima, ta naizgled klasična periodna drama alegorijski razrađuje europski kolonijalistički mit, a istovremeno nudi suvremenu dijagnozu iskrivljene psihe koja se nikad nije prestala propagirati, konstruira neokolonijalnu kritiku zavaravanja našeg svijeta.

Nagrade Wild Dreamer su dodijeljenje u nedjelju, uoči otvorenja Subversive Foruma koji je označio početak teorijskog dijela festivala u okviru kojega će se do 23. svibnja održati i Konferencija, AlterEkonomski forum i Balkan forum, uz posebno obilježavanje 50 godina revolucionarne 1968. i 170. obljetnice Manifesta Komunističke partije.

Kako je najavljeno, programi će ugostiti više od 100 intelektualaca, članova 4. Internacionale, komunističkih i radničkih partija, sindikalista, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijelog svijeta.

Za sam početak Subversive Foruma bio je odabran nagrađivani film 'Pripadati: Istina iza naslovnica' i razgovor s njegovom redateljicom Morag Livingstone, britanskim sindikalistom Davidom Condliffeom te teoretičarkom, feministkinjom i dopisnicom za The Guardian Ninom Power, te okrugli stol 'Komunizam u pokretu poruke prijelaznog razdoblja'.

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Balkan foruma i AlterEkonomskog foruma ulaz je besplatan.