Retrospektiva Vladimira Petkovića u Šibeniku

Muzej Grada Šibenika izlaže retrospektivu šibenskog kipara i slikara Vladimira Petkovića. Akademski umjetnik stare škole Frane Kršinića i Antuna Augustinčića, premda je u devetom desetljeću života, ne prestaje stvarati.

Bogato stvaralaštvo Vladimira Petkovića obuhvaća radove od ranih akvarela i grafika iz 40-ih godina 20. stoljeća pa do kasnih aktova iz "talijanske" faze prošlog desetljeća.

Bolje da se vidi ponešto od početka do kraja nego da izlažem samo mrtvu prirodu, ili pejzaže, ili aktove. A mogao bih recimo sa 100 mrtvih priroda izaći,  kaže Petković.

Najpoznatije su njegova uglačane, bademaste, mramorne skulpture visokog sjaja i politure. On je prvenstveno kipar, ali nesagledivo je njegovo stvaralaštvo bez slikarstva. Uz zagrebačku Akademiju, on je za vrijeme rata otišao u Italiju i tamo je naknadno završio još i Akademiju lijepih umjetnosti u Carrari, i to i kiparstvo i slikarstvo,  pojašnjava kustosica Muzeja grada Šibenika Anita Travčić.

Asketski život i česte selidbe trajno su ga odvojile od većine mramornih skulptura kojima se u Italiji gubi trag. No, u stvaralaštvu mu ne manjka slika. Ispod kreveta, sa strane, svugdje, kod sestre i brata na sve moguće načine se to nalazi. Međutim, evo uspjeli su sve ovo skupiti,  otkriva nam Vladimir Petković.

Obišavši svijet, posljednjih godina vratio se na izvor inspiracije, a rodni Šibenik mu zahvaljuje. Meni je drago da gospodin Petković ima izložbu kod nas u muzeju jer sam o njemu čuo lijepih stvari i prošle godine ga upoznao. Najavljujem i monografiju o njemu za koju godinu - vjerojatno 2020.,  napominje ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević.

Prije toga sam Petković najavljuje hommage Emanuelu Vidoviću - i to izložbom u Splitu, a presjek njegova 70-godišnjeg opusa može se u Šibeniku pogledati do kraja svibnja.