Sto najboljih filmova koje Rajko Grlić nikada neće snimiti

Kažu da postoje samo dvije vrste dobrih filmskih priča: ili junak odlazi na put ili stranac dolazi u grad. O filmskim, ali i književnim pričama razgovarali smo s filmskim redateljem, a sada i piscem ispričanih i neispričanih priča – Rajkom Grlićem.

Sve je počelo Grlićevim bilješkama o, kako kaže, sto najboljih filmova koje nikada neće snimiti. Skupljao ih je 30-ak godina i – na kraju – na nagovor svojeg dugogodišnjeg scenarističkoga partnera Ante Tomića, odlučio je te zapise i objaviti.Rajko Grlić u svojim 'Neispričanim pričama' na jedinstven način spaja život i film, pišući autobiografsku prozu u kojoj se oko filmskih pojmova isprepliću ključni životni događaji, biografski fragmenti, sjećanja, anegdote, uspomene, priče iz režijske bilježnice i evidencija o prijelomnim sudbinskim putovanjima jedne obitelji koju su društveni, politički i ratni prevrati nosili s jednog kraja svijeta na drugi,  napominje izdavač njegove knjige Hena Com.

O razlici pričanja filmskih i književnih priča, o ispričanim i neispričanim pričama u emisiji Treći format pričali smo s našim nagrađivanim filmskim redateljem i scenaristom Rajkom Grlićem.

Emisiju Treći format, koju emitiramo nedjeljom na HRT3, pogledajte na usluzi HRTi.